Hos Hotels.com hittar du ett stort utbud av hotell i Belgien till riktigt bra priser!

Mat och dryck

Vi höjer kvaliteten! Denna sida genomgår just nu en st?rre granskning med syfte att göra den här reseguiden bättre.

Bryssel är ett paradis för alla som älskar gourmetmat – belgarna vill gärna ha riktigt god mat och mat av riktigt hög kvalitet. Det märks också med tanke på att många av stadens restauranger har fått stjärnor i Guide Michelin. Belgarna har en mångfald av råvaror tillsammans med en enorm skaparglädje, vilket innebär att de har lyckats skapa helt fantastisk mat. De lägger dessutom ner sin kärlek och stolthet när de skapar mat, vilket också bidrar till en härlig matupplevelse när man äter mat i Bryssel. I Bryssel finns såväl enklare caféer och snabbmatsrestauranger som elegantare restauranger.

Typiskt belgisk mat

Till de typiska specialiteterna hör belgiska våfflor, choklad, öl, ost och vissa grönsaker, som sparris, brysselkål och endiver. Till nationalrätterna räknas bland annat musslor med pommes frites (Moules Frites), köttstuvning med pommes frites och sallad, pommes frites med majonnäs, sparris med skirat smör och hårdkokt ägg, tomater fyllda med räkor samt kyckling eller fisk i tunn gräddsoppa. Det belgiska köket är inspirerat av det franska köket, men man har större portioner. Det marknadsförs ofta som ”Franskt kök – tyska portioner”.

Belgiska specialiteter

Många belgare och brysselbor är stolta över den belgiska ölen. Faktum är att flamländarna har haft öl som sin favoritdryck i mer än 2000 år. Det finns fler än 300 olika sorters belgiskt öl. När man köper öl eller beställer öl ute på en restaurang eller krog så serveras varje respektive ölsort i sitt eget speciella ölglas. Det öl som räknas som det finaste och bästa är det öl som bryggs av klostermunkarna i Flandern. Det finns gott om bryggerier i och i närheten av Bryssel och det är ett ypperligt tillfälle att besöka ett av dessa bryggerier för att se hur det går till att producera öl. Förutom öl så är belgarna väldigt stolta över den belgiska chokladen. Man använder speciellt utvalda kakaobönor när man gör chokladen och chokladen innehåller också en hög halt kakaosmör och socker av hög kvalitet. Det finns gott om chokladbutiker i Bryssel och de flesta har underbart vackra skyltfönster att drömma sig bort i. Passa också gärna på att besöka en av de många chokladfabrikerna i eller utanför Bryssel när du är på besök i Belgien.

Restauranger

Det finns ett stort utbud av restauranter i Bryssel, i alla prisklasser. Här är några av de som vi rekommenderar.

• Chez Léon, rue des Bouchers 18: En av de mest populära restauranterna i centrum av Bryssel. De har en billig prisklass rent generellt, serverar stora portioner av bland annat nationalrätten musslor med pommes frites och dessutom är barnens mat gratis.

• Het Warm Water, Voosenstraat 25: En populär och relativt billig restaurant som bland annat serverar väldigt goda och nyttiga frukostar, men också ett brett urval av traditionell mat från Bryssel.

• Aux Armes de Bruxelles, rue des Bouchers 13: En restaurant i mellanprisklassen för den som vill äta god traditionell belgisk mat i en lite finare restaurant. Mysig inredning med finklädda äldre kypare.

• Bonsoir Clara, rue Antoine Dansaert 18: En restaurant som oftast är fullsatt. Den serverar spännande europeisk mat i en vacker byggnad med blyinfattade glasväggar. Mellanprisklass.

• La Maison du Cygne, Charles Buls 2: En av de bästa, finaste och dyraste restauranterna i staden. Ät där och du får ett minne för livet.

Restauranger i Guide Michelin

Vill du ha en matupplevelse som du kommer att minnas länge? De flesta krögare och kockar drömmer om en stjärna i Guide Michelin – men det är som lyckas.

Mat du minns

Mat du minns. Foto: "Tokyo JapanTimes" (CC BY-SA 2.0)

Här har vi listat de restauranger som har fått minst en stjärna av Guide Michelin (klicka på restaurangens namn för mer information).

Comme Chez Soi
Le Chalet de la Forêt
Sea Grill
Alexandre
Bistro Margaux
Bon-Bon
Bruneau
Jaloa
Kasteel Diependael
Kamo

Michele
La Paix
La Truffe Noire
Le Passage
San Daniele
Senza Nome
't Stoveke
Terborght
Va Doux Vent

Angående betygssättningen brukar man säga att en restaurang med tre stjärnor är värt en resa, att en restaurang med två stjärnor är värd en omväg och att en restaurang med en stjärna är en väldigt bra restaurang i sin kategori.

Dagens v?der, Bryssel

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regnskurar
12 ?C

Länktips för bokning av resor till Belgien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Belgien.
Få inspiration och boka flyg- och hotellpaket på Resfeber, vår favorit-resebyrå! Vi gillar speciellt förslagen på weekend-resor med flyg och hotell.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!