Museum

Vi höjer kvaliteten! Denna sida genomgår just nu en st?rre granskning med syfte att göra den här reseguiden bättre.

I Bryssel finns fler än 90 olika museer. Flera av museerna är välkända i hela Europa och det finns många museer som är ett måste att besöka när du är i Bryssel.

Autoworld

Autoworld är ett av Europas bästa bilmuseer. Faktum är att museet är ett av världens största i sitt slag. Innan det andra världskriget var faktiskt automobiler en av den belgiska industrins storheter. Byggnaden där museet är inrymt har en spännande metallstruktur och den designades redan år 1880. Byggnaden var faktiskt platsen där Belgiens stora motorshow gick av stapeln varje år mellan 1902 och 1934. I museet finns det fler än 400 olika bilar och alla är körbara. Den äldsta bilmodellen är över 100 år gammal och sedan finns det nyare och nyare bilar, ända fram till 1970-talet. Man kan exempelvis titta på gamla fina bilmodeller som Citroën 2CV, Tatra och VW Bubbla. Man kan också se på bilar som har tillhört den belgiska kungafamiljen, de amerikanska presidenterna Kennedy och Roosevelt samt en bil som tillverkades till Shahen av Iran, men som aldrig levererades.

Tecknade seriecentret

Bryssel har många specialmuseer som är väl värda en titt. Dit hör bland annat det Tecknade Seriecentret där man kan stifta bekantskap med såväl gamla välkända figurer som Tintin och Smurfarna och med nyare figurer. Den permanenta utställningen berättar om Belgiens seriehistoria från Tintins födelse 1929 och fram till 1960 och den ger också en överblick över de viktigaste utvecklingarna av tecknade serier i Europa. Det finns också alltid flertalet tillfälliga utställningar. Museet ligger i den gamla lagerbyggnaden Waucquez och byggnaden är i sig själv värd ett besök eftersom den är ett av de finaste exemplen på Victor Hortas Art Noveau arkitektur. I museet finns ett unikt bibliotek med mer än 21000 böcker och ett läsrum där man kan läsa massor av serietidningar helt gratis. Dessutom finns en butik som säljer souvenirer och serietidningar. Troligen är Bryssel också den enda staden i världen som arrangerar ”Comic Strip Walks” där turister kan guidas runt stadens husgavlar och tunnelbanestationer som är rikt och vackert utsmyckade med seriefigurer.

Bryssels stadsmuseum

Bryssels stadsmuseum, Museum van de Stad Brussel, skildrar stadens historia från alla möjliga vinklar, till exempel från ett arkeologiskt perspektiv, men också när det gäller stadens unika konstverk och den lokala folktraditionen. Utställningen består av tre våningar fyllda av spännande målningar och föremål som visar stadens historia från medeltiden och fram till 1800-talet.

BELvue Museet

Om du är intresserad av historia ska du besöka BELvue museet. Belgien är ett ungt land, men med en fascinerande historia bakom sig. Den kan du ta del av på just BELvie museet, som faktiskt är det enda museet som berättar den spännande historien om det lilla landet Belgien. Från upproret 1803 och fram till dagens federala stat – allt detta kan du ta del av på museet. Likaså de båda världskrigen, den kungliga familjen, kampen om allmän rösträtt och alla andra milstolpar i landets historia. På museet finns unika historiska dokument, foton, massor av imponerande föremål och även fragment av gamla filmer. Museibyggnaden ligger dessutom vid sidan av det kungliga palatset och är värd ett besök bara i sig självt. Byggnaden är från 1700-talet och man har nyligen restaurerat den så att den gamla atmosfären är återupprättad. På bakgården finns ett mysigt sommarcafé och det finns såväl en museibutik som en fin restaurang i närheten.

Dagens v?der, Bryssel

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regnskurar
12 ?C

Länktips för bokning av resor till Belgien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Belgien.
Få inspiration och boka flyg- och hotellpaket på Resfeber, vår favorit-resebyrå! Vi gillar speciellt förslagen på weekend-resor med flyg och hotell.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!