Hos Hotels.com hittar du ett stort utbud av hotell i Belgien till riktigt bra priser!

Sevärdheter

Vi höjer kvaliteten! Denna sida genomgår just nu en st?rre granskning med syfte att göra den här reseguiden bättre.

Belgiens huvudstad Bryssel är en stad med mycket att se, upptäcka och uppleva. Det är en av de vackraste städerna i Europa och även en av de städer som är som allra mest välbevarad efter det andra världskriget eftersom staden lyckades undkomma bombningarna. I staden finns gott om sevärdheter och bland de mest välkända hör Manneken Pis, Atomium och förstås mängder av kyrkor och andra historiska monument. Vid ett besök i Belgien bör man inte heller missa att besöka någon av de minnesvärda festivalerna, äta den goda belgiska chokladen och smaka riktigt belgiskt öl.

Manneken Pis

Manneken Pis, eller den kissande pojken som vi ofta säger på svenska, är en stadssymbol för Bryssel. De flesta turister åker för att titta på och fotografera den lilla bronsstatyn. Troligen är Manneken Pis till och med den mest fotograferade statyn i hela världen, eller åtminstone en av de absolut mest fotograferade. Det finns en legend kring statyn som sägs att en man fick i uppdrag redan år 1619 att göra en bronsstaty som skulle föreställa en pojke som räddade sig själv ur en brand genom att kissa. Den staty som finns att beskåda i Bryssel är en kopia av denna staty. När det firas olika högtider i Belgien klär man ofta på Manneken Pis. Exempelvis kan han ha tomtekläder kring jul, folkdräkt på nationaldagen och så vidare. I september arrangeras också en festival till den kissande pojkens ära och då hålls bland annat en jättestor parad. Man kan hitta Manneken Pis bara en liten bit ifrån det medeltida torget Grand Place i Bryssel. I närheten finns flera souvenirbutiker där man kan köpa souvenirer som syftar på den kissande pojken.

Atomium

Atomium är en annan välkänd symbol för staden och ett intressant och spännande utflyktsmål för såväl turister som bofasta. Atomium är en gigantisk järnkristall och intill finns såväl museum och restaurang som ett fint barnområde, så det är ett populärt besöksmål för hela familjen. Atomium är nog ett lika välkänt landmärke för Bryssel som Eiffeltornet är för Paris. Atomium stod klar 1958 efter endast sex månaders byggande. Man skapade byggnaden i samband med den världsutställning som hölls samma år som Atomium stod klar. Den finansierades av den belgiska metallindustrin. Byggnaden föreställer en atom eller enhetscell i järnkristall som är förstorad 165 billioner gånger! Atomen skapades av André Waterkeyn och den är 103 meter hög. Förutom att endast vara en atom av järnkristall så symboliserar också Atomium de nio olika provinser som tidigare fanns i Belgien. Numera finns det dock tio provinser. På Atomium finns det nio olika klot och de fungerar som utrymmen för utställningar och event av olika slag. I ett av kloten finns till exempel ett populärt barnområde med barnpassning och i ett annat klot finns en restaurang med en fantastisk utsikt över hela Bryssel.

Laken

Strax utanför centrala Bryssel finns ett område som heter Laken. Det är en populär stadsdel för belgarna och där bor även den belgiska kungafamiljen. Slottet som byggdes 1784 ligger mitt i en grönskande park och är ett populärt besöksmål. Dock får man inte gå in i själva slottet eftersom det är kungafamiljens bostad, men det finns vissa delar av slottsområdet som är tillgängligt för allmänheten, som Drottning Elisabeths arbetsrum, drivhuset och stallet.

Dagens v?der, Bryssel

Ikon: http://www.dotvoid.se (CC BY-ND 3.0)Regnskurar
12 ?C

Länktips för bokning av resor till Belgien

Störst utbud av hotell finns på Hotels.com. Här finns ofta kampanjer med riktigt bra priser på hotell i Belgien.
Få inspiration och boka flyg- och hotellpaket på Resfeber, vår favorit-resebyrå! Vi gillar speciellt förslagen på weekend-resor med flyg och hotell.
Sök flygbiljetter och hitta lägsta pris på flygresor med hjälp av Boardingpass.se som samlar priser från alla stora flygbolag och resebyråer.
Den här webbplatsen använder cookies för att tillhandahålla tjänster, anpassa annonser och analysera trafik. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies. Mer information
Jag f?rst?r!